150 värmlandsjobb till utlandet

Runt 150 värmländska jobb har försvunnit utomlands de senaste fem åren. Det visar en undersökning som tjänstemannaförbundet Sif genomfört. Av de företag där Sif finns representerade i länet har en femtedel flyttat någon del av sin verksamhet utomlands under perioden.

I en enkät till sina klubbar har Sif tagit reda på hur det gått med svenska företags planer att flytta utomlands. I länet svarade 16 av de största klubbarna, med sammanlagt omkring 3000 medlemmar. Flyttarna har i de flesta fall gått till Finland, Ungern och Estland och har handlat om framför allt tillverknings- och monteringsjobb. Sänkta kostnader är det vanligaste motivet, men det har bara lyckats i en tredjedel av flyttarna. I många fall har flytten orsakat oförutsedda merkostnader och inte gett ökad lönsamhet. Sif rekommenderar nu Värmland att satsa på bland annat kompetensutveckling, nyföretagande och kommunikationer för att behålla jobben i länet. Magnus Hildebrand, regionchef för SIF i Värmland, ser fler möjligheter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".