Hård kritik mot akuten i Karlstad

Socialstyrelsen har funnit brister vid akutmottagningen i Karlstad, efter att ha granskat fem ärenden som kommit in under våren och sommaren 2006. Två av anmälningarna är så kallade Lex Maria-ärenden, som sjukvården själv anmält. De andra tre är enskilda anmälningar.

Det handlar bland annat om två patienter som fått fel och fördröjd diagnos, där båda senare avled. Den ene på grund av hjärtinfarkt, den andre på grund av en inre blödning. I det tredje fallet skickades en patient hem mitt i natten, utan att personalen kontrollerat att mannen hade tak över huvudet när han kom hem. Det fjärde fallet handlar om en kvinna där läkaren vid första besöket på akutmottagningen inte upptäckt att kvinnan hade benbrott. Och det femte och sista fallet handlar om en man som ramlat och syddes för ett sår i huvudet, och därefter skickades hem. Först dagen därpå, när mannen kom tillbaka till akutmottagingen, upptäcktes att han hade både en blödning i hjärnan och lunginflammation. Vid en samlad bedömning av dessa fem fall konstaterar Socialstyrelsen att prioritering av patienter inte fungerat till fullo under sommaren. Man konstaterar också att det i samband med de anmälda händelserna funnits brister i journaler, rutiner och även i kompetens. Socialstyrelsen förutsätter nu att ledningen i landstinget tar initiativ till lämpliga åtgärder, och i slutet av april kommer man att göra ett uppföljningsbesök på akutmottagningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".