Karlstad litar inte på BolticGöta

Karlstads kommun hyser en stor misstro gentemot bandyklubben bolticgöta, det framkommer i en dokument som rör skrivningarna i det avtal som kommunen och klubben ska teckna om en ny hyra.

Bakgrunden till det nya hyresavtalet är BolticGötas ekonomiska kris, klubben är tungt skuldsatt och har hittills i år inte betalat en enda hyra till kommunen. När BolticGöta var en framgångsrik klubb skrevs det hyresavtal som man har idag och som då var bra för klubben, med det omvända läget vill man nu ha ett nytt och det kommer man få. Istället för en fast månadshyra ska man nu betala procent på publikintäkterna. Men relationen mellan kommunen och klubben är långt ifrån bra. I ett dokument där fritidschefen resonerar kring det nya hyresavtalet står klart att kommunen hyser stor misstro till hur klubben redovisar publiksiffror och inkomsterna från matcher, ett exempel är en match med 900 åskådare där klubben redovisat att 400 betalade. Kultur- och fritidschefen föreslår en modell där kommunen helt enkelt utgår från att 80% i publiken betalat för sig och debiterar efter det. Till detta ska BolticGöta betala kommunen för de reklamplatser på arenan man säljer. I den egna analysen skriver förvaltningschefen att klubben inte kommer tjäna lika mycket på det nya hyresavtalet som man själva tror.

I avtalet ska klubben betala 80 000 kr av hyresskulden + intäkterna för reklam och matcher under höstets säsong, håller klubben inte betalningskravet rekommenderar Mats Arén återigen att kommunen ska skicka fodringarna vidare.