Kraftig ökning av narkotikabeslag

Narkotikabeslagen ökade markant under 2006. Tullen i Värmland tog i år 55 personer vilket är en ökning med 36 personer jämfört med förra året.

Enligt Lennart Furebo, chef för gränskontrollstyrkan i Värmland, beror detta delvis på att de har fått tillökning i personalen.
- Vi har fått tre man till, vilket nog gör sitt. Men om det är en ökad smuggling eller om vi bara blivit mer effektiva, det vet vi faktiskt inte, säger han till Radio Värmland.

Det är inte bara narkotikabeslagen som ökat. I år har tullarna mellan Norge och Sverige konfiskerat rekordhöga 175 000 cigaretter. Förra året var det bara bara 3000. Man har också slagit rekord när det gäller öl, vin och sprit, det mesta beställt över Internet. Hela 25000 liter har inte nått sina köpare i Värmland utan ligger nu på tullverkets lager.
Men trots att belslagen ökat, tror Lennart Furubo att mycket fortfarande slinker igenom.
- Ja, vi vet att det vi tar bara är en bråkdel av det som passerar gränsen. Vi gör nya beslag på nästan varje pass där vi är ute, men vi kan ju inte vara på alla vägar, på alla tider.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".