Sabotage vid fullmäktiges möte i Karlstad

Måndagens extrainsatta fullmäktigesammanträde i Karlstad utsattes för sabotage och fick flyttas till nya lokaler. Fullmäktige skulle besluta om försäljning av Gjuteriet samt om man ska hålla en lokal folkomröstning om barnomsorgen.
Enligt vittnesuppgifter var det fyra ynglingar som hällde ut vad som troligen var ammoniak. Gärningsmännen lämnade sedan hastigt lokalen och i samband med det utlöstes brandlarmet. Mötet fick avbrytas och lokalerna utrymmas. Men den politiska processen hindrades inte. Trots sabotage och ett stort uppbåd av demonstranter beslutades det som väntat om en försäljning av Gjuteriet i Karlstad. Röstsiffrorna blev 31 mot 29 för det borgerliga förslaget. När det gäller folkomröstningen om en utbyggd föräldraförsäkring beslutades det att en sådan kommer att äga rum. Enligt kommunstyrelsens moderate ordförande Anders Knape kommer den att genomföras på valdagen. Bakgrunden är att en stor grupp föräldrar gått samman och krävt en folkomröstning om hemomsorg. I stället för de alternativ som finns vill gruppen ha ett slags kommunal föräldrapeng till föräldrar som väljer att stanna hemma och ta hand om sina barn. Den föräldrapengen ska också vara pensionsgrundande. Pengarna ska tas från den budget som barn- och ungdomsförvaltningen har.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista