Psykvården kritiseras efter mord

Socialstyrelsen riktar viss kritik mot psykiatrin i Värmland efter att en psykiskt sjuk man från Karlstad förra sommaren tog livet av en 62-årig kvinna på Öland och misshandlade hennes man.

Mannen hade under flera år före mordet behandlats för en schizofreni-liknande psykos. Enligt Socialstyrelsen saknas underlag för 33-åringens diagnos, eftersom det inte framgår vilka undersökningar som gjorts. Trots att schizofrena patienter bör ha kontinuerlig vård, där inte så många är inblandade, så skickades 33-åringen på grund av platsbrist till tre olika orter för vård. Någon vårdplan gjordes inte, fast mannen tvångsvårdats vid tre tillfällen, vilket enligt Socialstyrelsen är anmärkningsvärt. Socialstyrelsen har i tidigare beslut framhållit vikten av att den psykiatriska verksamheten har rutiner för utredning, diagnostik och behandling. Rutiner som ska vara kända och följas upp av verksamhetschefen. Anmärkningsvärt är också att landstinget, trots tidigare krav från Socialstyrelsen, inte vid tidpunkten för händelsen vidtagit tillräckliga åtgärder för att eliminera uppmärksammade brister.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".