Lignin från Bäckhammar värmer stockholmare

Om några veckor kommer restprodukter från Wermland Paper värma upp hushåll i Stockholms innerstad. Med hjälp av en ny teknik som tagit nästan tio år att utveckla producerar företaget Lingoboost biobränslet lignin i sin nya demonstrationsfabrik i Bäckhammar. Snart går första leveransen till Fortums kraftvärmeverk i Stockholm där den ska användas till produktionen av fjärrvärme.

Lignin är ett biobränsle som är framtaget av svartlut, en oljeliknande restprodukt. Idag kan Lingoboost producera 4000 ton lignin per år i sin demonstrationsfabrik, vilket motsvarar 1300 villors el och värmeförsörjning. Det är billigt i förhållande till olja, torrt och har högt energivärde, vilket gör den attraktiv på marknaden. Fyra företag har redan köpt in sig på den patenttagna tekniken. Fler är intresserade. Lignin kan användas till mer än biobränsle. Med hjälp av alla Sveriges massabruk skulle man teoretiskt kunna ersätta 25 procent av all bensin och disel i landet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".