Ljust på arbetsmarknaden i Värmland

Antalet lediga jobb i Värmland är fler än på länge. Vid länsarbetsnämndens presentation av läget i dag, sa länsarbetsdirektör Björn Sergel att det kommit in 173 nyanmälda jobb bara senaste veckan.
En positiv utveckling har skett bland annat i Arvika, där Volvo Wheel Loaders det senaste året anställt ett hundratal personer och nu håller på att rekrytera ytterligare 60 personer. För ett år sedan varslade Volvo 60 anställda, men uppsägningarna verkställdes aldrig. Samtidigt lade Carrier Refigeration ner sin verksamhet och 218 personer blev utan jobb. Även Milko sa upp 48 anställda. Men flertalet av de som tvingades sluta vid Carrier och Milko har fått nya jobb och antalet arbetslösa i Arvika var i augusti i år 3,9 procent, jämfört med 4,4 procent i augusti 2001. Andelen öppet arbetslösa i Värmlands län är i dag 3,5 procent. Det kan jämföras med riksgenomsnittet på 3,8 procent. Den öppna arbetslösheten är alltså lägre i Värmland än i landet som stort. Men då är en större andel av den värmländska arbetskraften sysselsatta i arbetsmarknadsprogram; drygt 3 procent i länet, mot 1,8 procent i landet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".