- Ge Bofors exportförbud, säger Lars Ångström (mp)

Bofors borde ha exportförbud. Det tycker miljöpartisen Lars Ångström, ledamot av exportkontrollrådet, som övervakar svensk vapenexport. Men det skulle riskera 1000 jobb i Karlskogaregionen, säger informationschefen på Bofors ägare.

Lars Ångström vill att Bofors får exportförbud i väntan på en eventull ny rättegång om den gamla mutskandalen i Indien på 80-talet.

Det är en politisk fråga att avgöra det - men skulle kunna riskera 1 000 nya jobb i Karlskoga, det säger Crister Henebäck, informationschef på BAE Systems som äger Bofors.

Sen den italienska affärsmannen Ottavio Qattrocchi, som var inblandad i mutskandalen mellan Bofors och Indien, greps förra veckan så har den gamla affären åter aktualiserats. Miljöpartisten Lars Ångström - som tidigare varit med i svenska freds - vill nu försöka påverka politikerna för att få till ett exportförbud för Bofors. Ångström hoppas att Quattrocchi ska avslöja vad och vem som var inblandad på 80-talet.

En ny rättegång kan komma att bli aktuell i Indien mot Bofors - trots att en tidigare rättegång har avslutat ärendet. Men Christer Henebäck säger att de ändå inte kan tillföra något om ärendet öppnas på nytt eftersom Bofors har nya ägare och inga gamla dokument finns kvar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista