Lag om rovdjur debatterades i riksdagen

Regeringens förslag att ändra jaktförordningen så att djurägare kan skydda sin tamboskap från rovdjur även utanför hägn, gör det svårt att nå det uppsatta målet om att ha cirka 200 vargar i Sverige.

Det menar den vänsterpartistiska riksdagsledamoten Wivi-Anne Johansson som på måndagen debatterade frågan med jordbruksminister Eskil Erlandssson i riksdagen. Och hon var mycket kritisk till att ministern är beredd att genomföra en lagändring innan den pågående utredningen om rovdjursstammarnas utveckling blir klar i december.

Men Eskil Erlandssson höll fast vid beslutet att verka för att en ändring av jaktförodningen ska genomföras före den 1 juli i år. Och han tryckte på att lagändringen ska gynna såväl tamdjursägare som vargar.

Men hur han kunde lova det tyckte inte Wivi-Anne Johansson att hon fick svar på under interpellationsdebatten på måndagen och hon skakade på huvudet åt jordbruksministerns argument att han ansåg att lagändringen skulle öka acceptansen för vargen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista