Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Barnfattigdomen minskar i Värmland

Barnfattigdomen i samtliga värmländska kommuner har minskat mellan åren 1999 och 2000. Det visar en rapport som Rädda Barnen har gjort. Den största förändringen ses i Arvika, där barnfattigdomen minskat från 19 till 15 procent. Totalt i Sverige är det 296.000 barn som lever under fattiga förhållanden.
Enligt Rädda Barnens mätning är det barn i familjer som får socialbidrag eller där familjen har låg inkomststandard, som betraktas som fattiga. Med låginkomststandard menas att familjen alla månader under året lever på en nivå som understiger socialbidragsnormen. Mest utsatta är barn med utländsk bakgrund där vart fjärde barn i Sverige lever under fattiga förhållanden, jämfört då med barn med svenskt ursprung där vart tioende barn har det fattigt. Bäst ställt i Värmland har barn i Hammarö där är det 8% som har det fattigt, sämst är det i Årjäng där det är 20%. Rädda Barnen konstaterar att alldeles för många barn lever i fattigdom och att utvecklingen måste vändas. Till år 2006 ska den vara halverad, men målet är att inga barn ska behöva leva i fattiga familjer, eftersom dessa barn i många fall hamnar utanför och i vissa fall även diskrimineras. Undersökningen visar att många barn till exempel tvingas avstå från skolutflykter för det finns inte pengar till vare sig bussresor eller den utrustning som krävs. Yngre barn blir inte bjudna på kalas, eftersom dom inte har råd att bjuda igen. Äldre har aldrig råd att gå med kompisar och fika eller gå på bio. Rädda Barnen hoppas nu att dom folkvalda politikerna ska visa handlingskraft och på ett resolut sätt agera för att göra något åt barnfattigdomen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".