Många yrkesförare kör alkoholpåverkade

Tretton procent av 230 tillfrågade yrkeschaufförer svarade "ja" på frågan om de någon gång kört med alkohol i kroppen. Det visar en undersökning gjord av trafiksäkerhetsorganisationen NTF.
På frågan om hur vanligt de tror att det är att yrkesförare kör alkoholpåverkade svarade tio procent "ganska vanligt". Erik Risberg, ombudsman på Värmlands Åkeriförening, är oroad över siffrorna och säger att branschen måste ta en allvarlig funderare och se om de kan komma med några lösningar på problemet. Han anser också att det som sista åtgärd kan bli tal om alkolås i bilarna. - Är det nu så att det måste till alkolås för att få bukt med det här, så måste vi nog på allvar överväga den utvägen, säger Erik Risberg. NTF:s enkät visar också att mer än hälften bryter mot arbetstidslagen och mer än 20 procent säger sig ha manipulerat med hastighetsregulatorn för att få lastbilen att gå fortare.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".