Nyhetsinslag fällt i Granskningsnämnden

Granskningsnämnden har fällt ett nyhetsinslag i SR Värmland för att det stred mot kravet på saklighet

I ett nyhetsinslag som sändes kl. 11.30 den 2 januari i år sades att Kronofogdemyndigheten skulle lämna in en konkursansökan mot bandyklubben BolticGöta eftersom föreningen inte betalat sina skulder vid årsskiftet. Uppgiften om konkursansökan var emellertid felaktig.

I ett efterföljande nyhetsinslag kl. 13.30 framkom att BolticGöta slapp konkursansökan från Kronofogden trots att föreningen inte betalat sina skulder eftersom en handläggare på myndigheten hade gett BolticGöta anstånd med betalningen.

Granskningsnämnden konstaterade att inslaget på förmiddagen om att BolticGöta skulle begäras i konkurs innehöll en felaktig uppgift och att föreningens ordförande dementerat uppgiften före sändningen. Av misstag kom dock nyheten att läsas upp ändå. Nämnden anser att inslaget genom den felaktiga uppgiften strider mot kravet på saklighet.

I nyhetsinslaget på eftermiddagen samma dag framkom den korrekta informationen. Någon återkoppling till förmiddagens inslag gjordes dock inte. Inslaget uppfyllde således inte de krav som ställs på ett beriktigande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".