Facket i sommarland något bättre i år

Ett något bättre år än i fjol. Så sammanfattar LO årets upplaga av kampanjen Facket i Sommarland, där LO besökt sommarjobbande ungdomar.

På plussidan finns bland annat två företag som tidigare saknat kollektivavtal men som nu är på gång att teckna avtal för sina anställda med Handels. LO är också nöjda med kommunernas hantering av sina feriearbetare. Det har fungerat bra med skyddsutrustning, löner, anställningsbevis och handledare.

Men allt har inte varit bra.

Ett flertal jordgubbssäljande ungdomar får sina löner svart, rätt ur dagskassan, enligt LOs sammanfattning av Facket i Sommarland. LO kommer att anmäla detta till Skatteverket.

Sex ungdomar som arbetar med äventyrsturism har i princip jour dygnet runt, hela veckan, och har hand om stora barngrupper. Lönen är också för låg, tycker LO, och har tagit kontakt med arbetsgivaren för att få upp lönen och förbättra arbetsförhållandena.

LO hittade också ett antal minderåriga med lite väl ansvarsfulla arbetsuppgifter: en 13-årig flicka sålde jordgubbar ensam, en 14-åring och en 15-åring var campingvärdar och en 15-åring stod ensam i kassan på en bensinstation.

LO är också mycket kritiska till ett produktionsföretag i Charlottenberg som fortfarande inte låter sina anställda ungdomar gå med i facket.

Och det blir en anmälan till arbetsmiljöverket om den 10-åriga polska tjej som arbetade ensam med att sälja jordgubbar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".