Stora skillnader i campingbrandsäkerhet

Det är stora skillnader i hur de svenska campingarna följer Räddningsverkets brandsäkerhetsföreskrifter. Det visar en granskning som Sveriges Radio har gjort. I de allra flesta fall står husvagnarna för nära varandra, något som kan bli mycket farligt vid en eventuell brand.

Enligt Räddningsverket bör det vara minst fyra meter mellan husvagnarna, eller mellan husvagn och grannens förtält. Det bör finnas brandsläckningsredskap inom 50 meter och vagnarna bör vara parkerade med kroken utåt. Hur väl detta följs varierar stort över landet. När Sveriges Radio åkte ut och kollade 38 svenska campingplatser hade de allra flesta vagnar som stod för nära enligt Räddningsverkets regler.

Men reglerna är inte tvingande och Sveriges campingvärdars riksförbund väljer i stället att uppmana sina medlemmar att hålla fyra meter mellan husvagnarna och räkna bort förtälten, som alltså därmed enligt Räddningsverket ofta står för nära.

När Sveriges Radio Värmland besökte Möruddens camping i Skoghall var avståndet mellan förtältet och vagnen intill mindre än fyra meter vid fem tillfällen. På Skutberget i Karlstad var det bra avstånd mellan ekipagen, men där var det svårare att snabbt hitta brandredskap.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".