Problem i sjunkande arbetslöshetens spår

Arbetslösheten fortsätter att sjunka i Värmland - men den sjunkande arbetslösheten skapar nya problem, nämligen brist på kompetent personal.

Förra veckan var cirka 4.600 färre personer helt eller delvis utan arbete i Värmland jämfört med samma vecka förra året. Av de som var arbetslösa 1 juni hade var femte fått någon form av arbete när månaden var slut. Men den sjunkande arbetslösheten medför samtidigt ökade svårigheter för arbetsgivarna att hitta rätt kompetens vid nyanställningar. Arbetsförmedlingen arbetar nu intensivt med att hitta lämpliga arbetssökande till arbetsmarknadsutbildning inom de områden där det råder en brist i länet. De bristyrken där arbetsförmedlingen behöver utbilda fler är till exempel buss- och lastbilsförare, kock och kokerska, VVS-montör, installationselektriker, samt bil- och lastbilsmekaniker. Länsarbetsnämnden har fått nya statliga pengar för arbetsmarknadsutbildning och andra stödinsatser som kan underlätta för arbetslösa att få arbete och arbetsgivare att få lämplig arbetskraft.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".