Dyra fritidshus i Värmland

Det finns gott om fritidshus i Värmland men priserna är på väg upp. 2005 till 2006 ökade priserna på fritidshus i Värmland med 16 procent och under perioden april till juni i år ökade de med 12 procent. Men det är stor variation på priserna i länet.

De dyraste fritidshusen finns i Torsby där ett fritidshus i snitt kostar en miljon kronor och de billigaste finns i Hagfors där snittpriset är 230 000 kronor. Den kommun där priserna ökat mest är Sunne där priserna ökat med 30 procent.

Anledningen till de höga priserna i Torsby och nu även ökningen i Sunne är skidanläggningen Branäs som fått svenska och norska byggbolag att bygga nya, exklusiva semesterbostäder i Nordvärmland.

I västvärmlandska Arvika är priserna också bland de högsta i länet, där kostar ett fritidshus i genomsnitt drygt 900 000 kronor. Men i jämförelse med övriga delar av landet är det fortfarande billigt att köpa fritidshus i Värmland. Värmland hamnar på en sjuttionde plats i riket med ett genomsnittspris på 670 000 kronor. Detta enligt statistisk från Mäklarsamfundet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".