Klamydia och syfilis ökar

Antalet anmälda fall av klamydia och syfilis fortsätter att öka. Det visar Smittskyddsinstitutets halvårsstatistik. Under första halvåret i år rapporterades 759 fall av klamydia i Värmland. Under hela förra året rapporterades 944 fall i Värmland.

I hela riket har 22 610 fall av klamydia rapporterats vilket är en dubblering jämfört med första halvåret 2006. Enligt Smittskyddsinstitutet beror den kraftiga ökningen av klamydiafall på bättre diagnostik och en ökning av antalet undersökta personer.

Bland annat har en typ av klamydia identifierats som inte upptäckts i tidigare provtagning. Många som testades under förra året fick negativa provsvar trots att de bar på klamydia, och dessa personer har i år fått diagnos med hjälp av den nya sortens provtagning.

I Värmland har det också rapporterats fem fall av syfilis och tre fall av gonorré. I hela landet har det rapporterats 131 fall av syfilis vilket är en ökning med 75 procent jämfört med motsvarande period 2006.

Mest ökade syfilisfallen bland gruppen 30-34-åringar och ökningen är störst bland män som har sex med män.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".