Barn- och ungdomsolyckor ökar under sommaren

Antalet olyckor bland barn och ungdomar ökar kraftigt under sommarmånaderna. De yngsta barnen måste uppsöka läkare dubbelt så ofta under sommaren som under resten av året. Det visar en ny rapport från Räddningsverket i Karlstad

Det går inte att undvika olyckor bland barn, men man kan se till att farliga föremål inte ligger framme säger Jan Schyllander. Han är utredare på räddningsverket i Karlstad och har tagit fram rapporten som visar att olyckor bland barn- och ungdomar ökar lavinartat under sommaren.

Olyckor där barn upp till 6 år är inblandade ökar med 50 % under sommaren, vanligast är fallolyckor och skador på huvudet. De äldre barnen råkar oftare ut för frakturer på armar eller händer.

En stor bov i olycksstatistiken är studsmattan. I början av 2000-talet fanns inga olyckor inrapporterade, nu rapporteras cirka 5000 olyckor per år där studsmattelek är inblandad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".