Energideklarationer hinns inte med på utsatt tid

För att det ska bli tydligt hur mycket energi som går åt i våra hus måste fastighetsägarna energideklarera.

Enligt lagen ska energideklarationen vara klar till sista december 2008, men ännu finns inga godkända företag som kan göra jobbet.

- Projektet kommer bli flera år försenat, deklarationerna kommer inte bli klara i tid, säger Leif Kumlin på Anticimex energicenter i Karlstad.

Anticimex energicenter i Karlstad är ett av de omkring 50 företag som väntar på att bli godkända för att få utföra energideklarationer. 

Enligt det EG-direktiv som den svenska lagstiftningen bygger på ska det senast vid årsskiftet 2008-2009 sitta ett anslag i porten på flerbostadshus som talar om hur mycket energi huset drar. Det ska också finnas förslag på energisparande åtgärder. Även villor måste energideklareras, men först när huset ska säljas.

Trots att lagen infördes i oktober förra året finns det ännu inga godkända energiexperter som kan utföra deklarationer. På branschorganisationen Fastighetsägarna växer oron för konsekvenserna om man inte hinner bli klar i tid.

Regeringen tror fortfarande att alla flerbostadshus kommer att vara energideklarerade till nästa årsskifte och det är upp till kommunerna att avgöra om husägare som är sena ska straffas, säger Ola Alterå statssekreterare på näringsdepartementet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista