Dödlig smitta bland akvariefiskar

Efter att ett antal akvariefiskar i Västerås visat sig bära på Koi-Herpesvirus tog Jordbruksverket igår prover hos företaget Akvarieteknik i Filipstad, där fiskarna kommer från.

Koi-karparna importeras från Thailand och det här är första gången som smittan upptäckts i Sverige

Det är på grund av de ändrade karantänreglerna som viruset kommit till Sverige. Tidigare var Koi-karparna satta i karantän för att man skulle kunna se om de bar på smittan. Men nu är det kravet borttaget säger Anders Sandberg, länsveterinär.

En smittad fisk bär på viruset så länge den lever och dödligheten inträffar för mer än 80 procent av de smittade fiskarna inom två veckor. Smittan sprids genom direktkontakt, vätskor och lera som fiskbeståndet vistats i. Guldfiskar och andra Karpfiskar är inte mottagliga för smittan.

För Filipstadsföretaget innebär det dock ingen katastrof om deras Koi-Karpar smittats säger Per Ekman vid företaget. Koi-karparna är separerade från de övriga fiskarna så smittan sprids på så sätt inte vidare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista