Nedskärningar oroar företagshälsan

Oron är stor inom företagshälsovården eftersom det inte längre finns någon möjlighet att skicka patienter för rehabilitering. Det här drabbar främst dem som har ortopediska och psykiska problem.

Tidigare gick Försäkringskassan in och betalade helt eller delvis när företagshälsovården remitterade patienter till KMTI och Capsema i Karlstad, men det går inte längre eftersom Försäkringskassan inte längre lämnar några bidrag. Anledningen är att Försäkringskassan numera ingår i projektet FRISAM, ett samarbete med bland annat landstinget som kommit till för att minska ohälsa och sjukskrivningar. Frisamprojektet får under tre år från och med 2007 8 miljoner kronor per år från statsmakterna, men det är pengar som företagshälsovården i Värmland inte fått ta någon del av. Oron inom företagshälsovården är nu därför stor för att sjukskrivning och utslagning ur arbetslivet i stället ska öka, om inte bra rehabinsatser sätts in i tid. Det här framkom när Svensk Företagshälsovård, lokalavdelning Värmland, hade sitt årsmöte och man har nu skrivit ett brev till Landstinget där man vill ha en dialog om hur rehabiliteringen i Värmland ska utvecklas i framtiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista