Många skrotstölder i Värmland

Stöld av koppar och aluminium, så kallade skrotstölder, är mycket vanligt i Värmland. Tjuvar har tom tagit stuprör i koppar från kyrkor.

Senast i onsdags drabbades ett företag i Karlstad för en storstöld av kopparskrot, metall till ett värde av 500 000 kr stals.

Runt 5 skrotstölder per månad måste polisen i Värmland ta hand om. Förra året registrerade polisen skrotstölder till ett värde av 2,5 miljoner kronor. Fram till juli i år är siffran redan uppe i ungefär 1,5 miljon kronor, bland annat för att det har varit några stora stölder den senaste tiden.

Det höga priset på koppar (över 40 kronor kilot) och att skrotet ofta förvaras i containers är en förklaring till att inbrotten kan inbringa stora summor  Tjuvarna spanar på dagen och klipper upp stängsel för att ta sig i hos företagen säger Lennart Fröberg vid värmlandspolisen. En del stölder är av mindre skala, - det mest tragiska exemplet är tjuvar som stal stuprännor i koppar från Rudskoga Kyrka.

Metallen säljs senare vidare, bland annat till skrothandlare. Polisen har kommit framåt i utredningarna och tror att kopparskrotet hamnar i mellansverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista