Grundskolan: Eda i topp, Munkfors i botten

Värmlands bästa grundskolor finns i Eda, de sämsta i Munkfors. Detta enligt Föräldralliansens senaste undersökning av Sveriges alla grundskolor.

Föräldraalliansens kommunala grundskoleindex är ett kvalitetsindex som utgår från ett föräldraperspektiv. Fyra kvalitetsområden beräknas och läggs samman till ett kvalitetsindex för grundskolan i respektive kommun. De kvalitetsområden som mäts är ”måluppfyllelse”, ”pedagogisk personal”, ”övriga hälso- och studiefrämjande resurser” samt ”fritidshemmen”. Bästa grundskolorna i Värmland har Eda kommun som hamnar på 19:e plats. Sämst placerad bland Sveriges 290 kommuner är Munkfors som rasat 208 steg och hamnar fyra från slutet. Tvåa i Värmland är Storfors, och näst sist hamnar Sunne kommuns grundskolor som kommer på plats 275 av landets kommuner. Hammarö kommuns grundskolor har ryckt upp sig rejält, från 184:e plats till plats 38. Årets bästa grundskolekommun, enligt rankningen, är Pajala som bibehåller sin plats från förra årets mätning och årets sämst placerade är Kinda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista