Värmlänningar åtalas för illegal oljehandel

Fyra värmlänningar åtalas nu för omfattande illegal handel med olja. Polisen och tullkriminalen hävdar att staten lurats på mångmiljonbelopp.

Det handlar om kusttankern ”M/T Thailand”, med tidigare hemmahamn Hamburgsund, som under ett och ett halvt års tid från 2005 till 2006 gick regelbundna turer till Norge och förde hem sammanlagt nästan 600 000 liter dieselolja, som sedan såldes vidare till främst andra fartyg i Bohuslän. Problemet var att den 47-årige huvudmannen bakom verksamheten, då bosatt i Hamburgsund, hade näringsförbud efter tidigare skumraskaffärer. Det löste mannen genom att använda bulvaner i sitt eget helägda bolag Siam Olje AB. De tre bulvanerna är två 37-åriga män och en tredje 60-årig man, som i rollen som juridisk och företagsekonomisk konsult lejt de andra två männen som formella firmatecknare. Alla tre är hemmahörande i Karlstad, dit också huvudmannen, den före detta Hamburgsundsbon, flyttat. Genom fifflet har över 3,6 miljoner kronor i tullar och olika skatter undanhållits statskassan. Den 47-årige huvudmannen åtalas nu för grovt tullbrott och brott mot lagen om näringsförbud. Och för vapenbrott - hemma i bostaden i Karlstad visade han sig ha både ett avsågat hagelgevär och en revolver - utan giltig vapenlicens. De tre bulvanerna åtalas för medhjälp till de ekonomiska brotten. Den gamla oljetankern är utmätt av kronofogden och ligger idag under nya namnet ”Tessin” i Göteborgs hamn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista