Inga vattenprover trots närhet till kraftigt förorenad jord

Trots att flera av Karlstad kommuns nya bostadsområden byggs på en mycket förorenad mark vid vattennära lägen, tas inga prover på bottensedimenten i vattnet intill.

Marken hårdgörs, vilket tillåter att mycket stora halter av föroreningar får lämnas kvar. Bland annat lämnas höga koncentrationer av cancerframkallande ämnen och dioxiner.

-Man kan naturligtvis ta olika former av prover om man anser att det är befogat. Det kan ju vara så att man upptäcker något ovanligt i vattenmiljön, säger Jan Andersson, miljöskyddsinspektör på Karlstad kommun.

Urlakning genom strömmande grundvatten sker kontinuerligt i de här områdena där oljekolväten, tungmetaller och cancerogena PAH er förs ut i det intilligande vattnet och hamnar i strandens bottensediment. Vid Vågmästaren i Karlstad finns konstaterat att dioxiner har spridit sid ut i vattnet och bottensediment och där strömmar dagligen 4 kubikmeter vatten genom marken. Men hur stor tillökningen blir vet ingen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista