Kongsberg lägger ner fabriken i Åmotfors

Vid ett stormöte klockan 13:00 på fredagen informerades de anställda vid fabriken i Åmotfors om att fabriken kommer att läggas ner. 90 anställda berörs av nedläggningen.

Den norska Kongsberg-koncernen har ju utrett möjligheten att flytta tillverkningen av värmeelement för bilindustrin till företagets produktionsanläggning i Polen.

Redan i juni informerades de anställda om att det fann en risk för nedläggning av fabriken. Ett besked väntades ocks i slutet av augusti men det stoppades då löntagarkonsulterna inte hade hunnit avsluta sin utredning.

Ett hot om nedläggning fanns redan 2005. Då räddades delar av produktionen i Åmotfors kvar.

Nu har alltså styrelsen för Kongsberg Automotive Holding beslutat att det ska inledas fackliga förhandlingar om en nedläggning.

-Vi är en av de världsledande leverantörerna när det gäller värmesitssystem till personbilar. För att upprätthålla denna ställning måste vi anpassa våra produktionskostnader till en nivå som ger rimliga intäkter även i framtiden, säger koncernchefen Olav Volldal i ett pressmeddelande.

-En eventuell nedläggning beror inte på att personalen inte har utfört sitt arbete. Den beror på en betydande kostnads-skillnad mellan hög- och lågkostnadsländer, säger Olav Volldal

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista