Slopade köttkontrollavgifter glädjer Värmlands enda slakteri

Under de senaste tio åren har över tjugo småskaliga slakterier lagts ner och idag finns det 36 stycken kvar i Sverige.

Men för att förhindra ytterligare nedläggningar kommer veterinärernas köttkontrollavgifter att tas bort från och med årsskiftet och tre år framåt. Något som glädjer Värmlands enda slakteri som finns i Torsby.

Det är under tre år med början vid årsskiftet som de mindre slakterierna slipper betala köttkontrollavgifterna. Sammanlagt slipper de 36 småslakterierna som finns kvar idag i Sverige betala 2,5 miljoner i avgift. Det gör i snitt cirka 70 000 kronor för varje enhet.

Tidigare har staten tagit bort besiktiningsveterinärernas resekostnader till slakterierna, en besparing också där på sammanlagt 6,5 miljoner kronor.

Men det behövs eftersom det försvunnit 22 småslakterier de snaste tio åren. Idag finns det alltså kvar 36 stycken i hela sverige, varav ett finns kvar i värmland och Torsby som gör att många djur slipper långa transporter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista