Skyskrapa trots protester

En ny detaljplan för området Tyggårdsviken Inre hamn i Karlstad presenterades idag, men trots protester kommer höghuset som planeras bli lika högt som i den tidigare detaljplanen.

Detta eftersom de studier som stadsbyggnadskontoret gjorde visade att närliggande lägenheter inte skuggades mer än ungefär en halvtimme per dag under sommarmånaderna. Därför blir huset 57 meter högt, precis som i den tidigare detaljplanen.

Man har istället fokuserat på att få ett flexibelt område, med lite biltrafik och låg översvämningsrisk. Husen ställs på socklar, därmed kommer man kunna se över hela området eller använda markplanet till cykelparkering, restaurang, affärer eller liknande. Det ska inte bli någon  översvämningsrisk för boende, eftersom första bostadsplanet ligger över rekommenderad lägsta gräns för vattennära boende. Det blir ett flexibelt område där man ska känna sig välkommen, även om man inte bor där, enligt ansvariga.

Det är Jakten fastigheter AB, Löfbergs lilas bostadsbolag, som vill bygga det nya området som får namnet Bryggudden. De hoppas att bygget kan komma igång under andra halvan av 2008, men det förutsätter att den nya detaljplanen inte överklagas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".