Ungdomsboende bra alternativ till att va på institution

För ungdomar som fått problem och tvingas flytta ifrån sina föräldrar kan ungdomsboende vara ett alternativ till att hamna på institution eller familjehem. I Skoghall finns sen sex år tillbaks ett unikt ungdomsboende där ungdomar får en egen lägenhet och hjälp av socialtjänsten dygnet runt.

Till ungdomsboendet kommer ungdomar i åldern 16 till 20 år som fått problem med sina föräldrar. De får en egen lägenhet i närheten av en gemensam lägenhet där socialarbetare jobbar några timmar per dag, samtidigt som de är tillgängliga dygnet runt på telefon.

Socialarbetarna hjälper till med allt från att lära ungdomarna att handla mat och tvätta kläder till läxläsning och hjälp med att hitta arbete. En utslussning till vuxenlivet helt enkelt. Ofta är boendet ett alternativ till att hamna på institution eller i familjehem.

Linda Mari Lian, 21 år, kom till boendet som 16-åring och skrevs ut för ungefär två år sen. Hon tror att hennes liv idag hade varit sämre om hon inte kommit till ungdomsboendet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".