Knarktillslag mot skolor i Arvika

Polisen gjorde på onsdagen en stor knarkrazzia på fyra skolor i Arvika. Både gymnasie- och högstadieskolor fick besök av poliser med hundar som sökte igenom lokalerna. Insatsen var resultatet av ett samarbete mellan Arvika kommun och polisen.

Det var femton poliser med fem narkotikahundar som gick in i två skolor åt gången, berättar Patrik Danielsson, polisområdeschef i västra Värmland.

På en av skolorna markerade hundarna vid två skåp, och polisen fick tillstånd till husrannsakan av en åklagare för att kunna gå in i skåpen. Någon narkotika hittades inte, men två elever är nu misstänkta för narkotikabrott eftersom flera hundar markerade så starkt.

Tillslaget är alltså ett resultat av ett samarbete mellan polisen och kommunen. Skolledningen informerades om planerna, och lärarna höll eleverna i klassrummen när polisen kom till skolan.

Mellan januari och september i år registrerades 147 narkotikabrott i Arvika. Många av dem som polisen tagit in för provtagning har varit under 20 år. De vanligaste drogerna är hasch och amfetamin, men även tablettmissbruk är vanligt. Just nu satsar värmlandspolisen speciellt på narkotikabekämpning bland unga, och Patrik Danielsson utesluter inte liknande insatser i andra värmländska skolor.

Kommunen var med i planeringen av polisens insats, och verksamhetschefen för lärande och stöd, Per-Joel Sewelén, ser inga problem med att polisen går in i skolan för att leta knark.