Två män beläggs med djurförbud

Två män i Värmlands Nysäter beläggs med djurförbud. Efter upprepade inspektioner har miljö- och byggnadsnämnden i Säffle kommun konstaterat att männen har vanskött olika djur i snart två år.

Första gången som Säffle kommun fick kännedom om missförhållanden var i februari förra året. Det handlade då om en anonym anmälan. Sommaren samma år inkom en annan anonym anmälan om att djuren på gården inte mådde bra.

Männen har haft ett antal hästar som fått dåligt med både foder och vatten. Hästarna har varit magra, lortiga och haft för långa hovar. Inspektionerna berättar också om ankor och hundar som misskötts.

Den senaste anmälan kom i augusti i år. Då hade Jordbruksverket fått in en ny anmälan. Den handlade om att fyra hästar var instängda dygnet runt

När missförhållandena kunde beläggas, efter ett oanmält besök den 23 augusti, tröttnade tjänstemännen som nu fått miljö- och byggnadsnämnden att agera.

Intressant i sammanhanget är att en av de två männen redan 1998 var anmäld för liknande händelser då han bodde i Filipstad. 2002 fanns de två männen i Dals-Ed och senare också Karlskoga. Från samtliga ställen där männen bott har det kommit rapporter om att de djur de haft hand om misskötts.

Men, från och med den 15 oktober är de två männen förbjudna att ta hand om djur.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".