Alkolåsinnehavarna informeras om risken med munalkohol menar vägverket

Enligt vägverket informeras alkolåsinnehavarna om risken med munalkohol. Och som föreskrifterna ser ut idag kan man inte ändra på reglerna. Så svarar vägverket på kritiken från läkaren Kjell Bergqvist, som menar att oskyldiga utestängs från projektet med alkolås på grund av att viss mat ger utslag i alkolåsen.

Det är personer som åkt fast för rattfylleri som kan välja att installera alkolås i sina bilar istället för att bli av med körkortet. I värmland är det hittills bara drygt hälften som lyckats fullfölja projektet. På pappret ser det ut som att många av de som misslyckats helt enkelt försökt köra berusade. Men vid en rundringning hävdar tre av fyra av dom radio värmland talat med att det är mat de ätit som gett utslag.

Läkaren Kjell Bergqvist, som arbetat med projektet i Värmland sedan starten, menar att reglerna måste ändras. Men enligt vägverket går inte det eftersom de föreskrifter som riksdagen satte upp för projektet måste följas. Först när projektet avslutas och ska utvärderas i februari 2009 kan det bli aktuellt med en ändring.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".