Polisen på väg att få grepp om träspritshärvan

Den norska polisen är på väg att få grepp om träspritshärvan. Över fyra månader efter det att smuggelspriten avslöjades är polisen på väg att gripa ett 20-tal personer, som alla ska vara inblandade i ett distributionsnät i Östfold- och Folloområdet, nära gränsen mot Dalsland och Bohuslän.
Under trettonhelgen fördes en 60-årig man till sjukhus efter att ha druckit träsprit, metanol. Fallet satte polisen på spåret efter en ny lokal distributionskedja. Mannen som sålde spriten till 60-åringen har gripits. Kriminalchefen Öyvind Sveistrup vid Östfoldpolisen säger till tidningen Aftenposten att flera av de nu gripna hade stora mängder sprit i lager. Några av dem hade också förbindelser med liknande kretsar i Oslo. Sammanlagt över 100 personer har nu hörts i samband med metanolhärvan. Beslut om åtal väntas senare. Den förgiftade smuggelspriten misstänks ha varit mellanlagrad i Kil i Värmland. Totalt har hittills nio människor avlidit i sviterna efter metanolförgiftning, 28 människor har insjuknat men fått behandling i tid. Metanolförgiftning leder till blindhet och döden, om inte behandling sätts in på ett tidigt stadium.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".