Filipstad tar emot ensamma flyktingbarn

Det är politisk enighet i Filipstad om att kommunen ska ta emot tio ensamkommande flyktingbarn. Filipstad blir nu den andra kommunen i Värmland som bestämmer sig för att ta emot flyktingbarn.

Det senaste året har det kommit tre gånger så många ensamma flyktingbarn till Sverige än tidigare, cirka 100 stycken i månaden. Migrationsverket har haft svårt att hitta kommuner som vill ta emot barnen, och i nuläget saknar 233 barn ett hem. Enligt Per Gruvberger har Filipstads kommun tidigare haft svårt att hitta en lokal för barnens boende. Det formella beslutet tas i fullmäktige 26 november, men det råder redan politisk enighet. I Värmland har Hammarö kommun redan beslutat sig för att ta emot fem barn. Och även Sunne, Årjäng och Karlstad för diskussioner, enligt Migrationsverket. Regeringen höjde i somras ersättningen för att ta emot barnen, och dessutom infördes en bonus på en halv miljon kronor för de kommuner som tecknar avtal med Migrationsverket före årsskiftet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".