Ungdomar slarvar med kondom - klamydia ökar

För femte året i rad ökar antalet fall av klamydia. Under 2002 anmäldes 2 019 fler fall än året innan, en ökning med elva procent. - Vi ser en ökning av sexuellt överförbara sjukdomar i hela Europa. Ökningen av klamydia har också observerats i de övriga nordiska länderna, säger överläkare Hans Blystad vid Smittskyddsinstitutet. Det är främst ungdomar som ökat sitt riskbeteende och slutat använda kondom.
Antalet klamydiafall ökar i alla åldersgrupper, men mest bland unga kvinnor mellan 17 och 24 år och män mellan 20 och 24 år. Under 2002 anmäldes 24 685 fall jämfört med 22 266 under 2001. Syfilis har ökat med 60 procent under 2002, från 78 anmälda fall 2001 till 130 fall 2002. Ökningen är störst bland heterosexuella män och kvinnor som smittats utomlands och bland homosexuella män som smittats i Sverige. Syfilisutbrott har sedan 2000 observerats i storstäderna både i Sverige och många andra europeiska länder. Antalet fall av gonorré har minskat med fem procent under 2002. Dock inte bland homosexuella män. Den minskning som noterades bland de homosexuella männen under 2001 har i stället vänts till en viss ökning. Den totala minskningen beror främst på att färre blir smittade vid heterosexuella samlag, särskilt smittas färre män utomlands. Av dem som får gonorré på utlandsresan blir de flesta smittade i Sydostasien. Kvinnorna smittas oftast i Sverige. Av de 153 heterosexuella män och kvinnor som blev hiv-smittade under 2002 var bara 21 smittade i Sverige. - Hiv-siffrorna är uppseendeväckande, anser Hans Blystad. Det betyder att vi har mycket lite hiv-smitta bland heterosexuella i Sverige. Få smittas vid heterosexuella kontakter. Enligt preliminära siffror rapporterades 286 fall av hiv under 2002 det är 14 fler än under 2001 då 272 fall rapporterades. De flesta har blivit smittade utomlands före immigration till Sverige eller vid resar till länder där hiv har stor utbredning. Antalet rapporterade hiv-fall bland sprutnarkomaner är fortfarande högre än under 1990-talet. Däremot har det inte skett någon ökning bland homosexuella män. För att stoppa ökningen av sexuellt överförbara sjukdomar anser Hans Blystad att tre åtgärder är nödvändiga: * Information till alla, främst till ungdomar som tillhör riskgruppen. * Provtagning vid varje partnerbyte. Framför allt rekommenderas detta till ungdomar under 25 år. "Det är det bästa sättet att komma åt klamydia som sällan ger symtom." * Öka användningen av kondom vid tillfälliga sexuella kontakter.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".