Länsstyrelsekritik mot kommuners sociala arbete

Alltfler beslut inom den sociala omsorgen verkställs inte. I Torsby, Sunne och Kristinehamn har antalet beslut som inte verkställts ökat mest i länet när det gäller äldreomsorgen och stöd och service till vissa funktionshindrade. Det visar en rapport som länsstyrelsen gjort för år 2001.
Länsstyrelsen har gått igenom dom domar och beslut som inte var verkställda den 1 januari 2002, och där beslut i kommunerna hade fattats under 2001. Föregående mätperiod visade på 42 beslut som inte verkställts och denna period visar på 54. Dom flesta beslut det handlade om rörde särskilt boende och två gällde hemtjänst. Orsaken till att kommunerna inte kunnat erbjuda den hjälp man fattat beslut om att ge, var bland annat brist på särskilda boenden. Länsstyrelsen är mycket kritisk till att den enskilde personen inte får den plats, ledsagare eller kontaktperson som efterfrågats, trots att kommunerna beslutat att om att ge denna service. Hade personen fått ett avslag, så skulle det avslaget kunnat överklagas. Ur rättssäkerhetssynpunkt anser därför länsstyrelsen att när kommunen gett bifall och sagt ja till den enskildes begäran, bör det alltid anges när det beslutet kan verkställas. Detta för att den personen det berör, då har möjlighet att överklaga, om tidpunkten inte överensstämmer med vad som utlovats. Länsstyrelsen anser också att domar ska verkställas omedelbart och att det är oacceptabelt när det inte sker.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista