Ny värmländska framstöt mot danska präster

På onsdag åker Karlstad stift till Århus på Jylland och träffar halva Danmarks prästerskap. Man har redan klarat av de präster som bor på öarna och försökt få dem att inse vilken härlig karriärmöjlighet det är att förkunna Guds ord i Värmland.
I Danmark är det överflöd på präster. I Värmland är det tvärtom. -Vi har cirka 30 tjänster lediga, säger stiftsadjunkt Jan Wahlberg, rekryteringsansvarig vid Karlstads stift. Några av dem är kompletta med stilig tjänstebostad som klippt ur en av Selma Lagerlöfs romaner. Förhoppningsvis kommer ett 20-tal av de arbetslösa danskarna med buss till Värmland 7-9 februari för att se sig om. -Det är samtidigt med svenska rallyt men vi ska inte titta på bilarna. Vi ska visa miljön och omgivningarna på ställen där prästerna kan få jobb, säger Wahlberg. Enligt dansk statistik låg arbetslösheten för präster runt tio procent i november. De flesta utan jobb är unga, 30-39 år. -Danska präster har bra teologiutbildning, säger Wahlberg. Det de frågar om inför en flytt till Sverige är det vanliga - lönen, bostad, socialförsäkringar och sådant.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".