Studenter ska jobba hårdare

Nu kan studenterna på landets högskolor få jobba hårdare. Högskoleminister Lars Leijonborg ska låta en kommité utreda om bidragsdelen av studenternas studiemedel ska dras in om de inte klarar av alla poäng på sin utbildning.

Idag räcker det för studenten med att klara tre fjärdedelar av kursen för att ändå få behålla hela studiemedlet från CSN. Förslaget som nu ska utredas tillsammans med andra ekonomiska och sociala frågor för studenterna, innebär att den del av studiemedlet som består av bidraget minskar om studenten inte klarar alla poäng på kursen. I stället ökar lånedelen. En student som är långsam och inte klarar alla kurser får alltså en större skuld efter studierna.

Även Lars Haglund, prorektor vid Karlstad universitet, är kritisk till förslaget och tror att det på sikt även skulle kunna påverka universitetens ekonomi.

Målet med förslaget är att få ut studenterna snabbare på arbetsmarknaden. Men Susanna Svensson på Karlstads studentkår tror att en ökning av studiemedlet skulle ge större effekt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".