Extra hjälp avslås trots behov

Att kunna ta sig utanför sitt hem varje dag kan ses som en självklarhet för många. Så även att ha någon att prata med. Men så är det inte för Laila Söderström som bor på servicehuset i Munkfors.

Hon har flera gånger sökt extra hjälp för att kunna besöka posten och affären, och för att kunna få frisk luft genom promenader. Men trots att hon är i behov av hjälp så får hon avslag på sina ansökningar med svaret att hennes behov kan tillgodoses på annat sätt. Att ta sig fram med rollator är inte lätt för Laila söderström, inte heller kan hon ta sig ut själv med rullstol vilket innebär att hon inte kan hämta sin medecin, gå till affären eller få frisk luft genom promenader. Trots detta anser biståndbedömaren att Laila söderström klarar sig då hemhjälpen kommer en gång om dagen för att ta hand om disken och bädda sängen. När Sveriges Radio besöker Laila söderström i hennes hem är hon ledsen och förstår inte varför hon inte får någon hjälp. Hennes önskan är att få komma utomhus varje dag och att ha någon att prata med. I dag är det inte så.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".