Norskt EU-inträde skulle sänka matpriserna

Ett norskt ja till EU skulle sänka de norska matpriserna med 30 procent. Det visar en ny norsk undersökning. En så kraftig sänkning skulle få stora konsekvenser för den svenska gränshandeln.
Det är ekonomiprofessorn Normann Aanesland vid den norska lantbrukshögskolan som har studerat matpriserna. Han har baserat sin uträkning på EU:s egen undersökning av matpriserna i Europa år 2001. Den visade att matpriserna i Norge då låg 35 procent högre än i Sverige. Ett norskt hushåll på fyra personer handlar varje år mat för 72.000 kronor. Enligt Normann Aanesland är det inget tvivel om att matpriserna i Norge skulle sjunka kraftigt om Norge blir medlem i EU. Importvaror skulle bli billigare och samtidigt skulle det norska lantbruket tvingas införa en mer effektiv produktion. Om Norges matpriser kommer i nivå med Sveriges skulle en norsk familj tjäna 22.000 kronor om året - och om hans uträkningar stämmer skulle det få stora inverkningar på den svenska gränshandeln. Nils-Kristian Nersten, marknadsdirektör i Norska institutet för lantbruksforskning är lite mer osäker på om de norska mapriserna kommer att sjunka till svensk nivå vid ett EU-medlemskap. Han säger till tidningen Aftenposten att priserna nog kommer att sjunka väsentligt - men de blir knappast lika låga som i Sverige. Löner och distributionskostnader är något lägre i Sverige - dessutom har Sverige en större marknad och större befolkning.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".