Flyget Karlstad - Arlanda omotiverat

Inrikesflyget mellan Karlstad och Arlanda är inte motiverat med tanke på det korta avståndet och de stora utsläppen av koldioxid.
Det menar miljöforskaren Jonas Åkerman vid KTH, som skrivit en rapport för Naturvårdsverket för hur Sverige ska lyckas minska koldioxidutsläppen.

Flyget är den utsläppskälla av växthusgaser som ökar mest, trots teknikförbättringar. Om vi inte bryter den utvecklingen spelar det ingen roll hur mycket andra sektorer minskar sina utsläpp, vi når ändå inte klimatmålen, enligt rapporten från Naturvårdsverket.
I Värmland står utsläppen från inrikesflyget varje vecka för 120 ton koldioxid. Det är lika mycket som utsläppen från 300 personers totala värme- och energiförbrukning - under ett år.
Skulle alla som nu flyger ta tåget i stället skulle utsläppen gå ner till en hundradel. Jonas Åkerman menar att det måste ske en omställning av infrastrukturen - och den måste ske nu. 
Mer om det här kan du höra i vår serie om inrikesflyget i Värmland som startar idag i Kontakt efter tolvnyheterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".