Vägens riddare läggs ned

Trafiksäkerhetskampanjen ”Vägens Riddare” läggs ned vid årsskiftet. Sveriges Åkeriföretag anser att kampanjen sedan länge tynat bort av sig själv på grund av trafikanters ointresse för att ringa och anmäla både dåliga och goda exempel i trafiken.

Den här kampanjen inleddes för åtta år sedan efter förebilder från både USA och Storbrittanien, men i Sverige har det inte fungerat. Det blev inget genomslag för kampanjen. Dels var det svårt att spåra dom fordonm och företag som anklagades för att köra dåligt.

Överhuvudtaget har få trafikanter ringt för att rapportera om störningar. Svante Malmberg, VD för Skaraborgs åkeriförening, säger att det uppenbarligen inte var en modell som passade för svenska trafikanter. Nu satsar åkeriföreningen på andra kampanjer, dels inriktade på barn och trafiksäkerhet, men också på ett utökat samarbete med Vägverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".