Apparat stoppar full snöskoterförare

Nu introduceras ett alkolås som ska rädda liv i den svårt olycksdrabbade snöskotertrafiken. Låset är en enklare variant av det som används i bilar.
-Vi vill bara att snöskotern inte ska gå att köra av en person som druckit för mycket alkohol, säger Lars Olov Sjöström, Motorförarnas helnykterhetsförbund (MHF). Helt stopp blir det dock inte när alkolåset registrerat en alkoholpåverkad förare. Snöskotern kan krypköras. -Det är för att en förare som exempelvis är ute när det är kallt ska kunna förflytta sig till tryggare miljöer, förklarar Lars Olov Sjöström. Snöskotern fick sitt genombrott i Sverige på 70-talet, utvecklingen har sedan varit kraftig och nu finns mer än 225 000 skotrar i landet. Alkohollagstiftningen är densamma som för bilförare, men efterlevnaden bland snöskoterförarna är sämre. Under en tioårsperiod fram till 2002 omkom 102 personer i olyckor med snöskoter. Medan alkohol finns med som orsak till cirka 20 procent av dödsolyckorna på vägarna är andelen 70 procent när det gäller snöskoterolyckor. Alkoholhalten ligger i genomsnitt på 1,7 promille bland de omkomna - och många förare har haft betydligt mer än så när olyckan skett. -Bland alla fordonsslag är det snöskotern som har den största andelen alkoholrelaterade olyckor, säger Lars Olov Sjöström. Premiärvisningen för det nya kanadensiska alkolåset sker i Umeå. MHF ska tillsammans med en skandinavisk återförsäljare demonstrera en prototyp monterad på en snöskoter. Priset för alkolåset kommer att ligga på cirka 5 000 kronor. -Det är bara ungefär en tredjedel eller en fjärdedel av vad ett alkolås för en bil kostar, påpekar Lars Olov Sjöström. Eftersom det inte finns några tvingande regler i sammanhanget hoppas MHF att snöskoteråkare, snöskoterklubbar och uthyrare ska ta sitt eget ansvar för att alkolåset börjar användas. Norrbotten står för en relativt stor del av landets olyckor och polisen har ett svårt arbete med att övervaka skotertrafiken i det vidsträckta länet. Om Gunder Eriksson, chef för trafikpolisen i Norrbotten, fick bestämma skulle alkolås införas genom lagstiftning på alla snöskotrar. Han tvivlar på den frivilliga vägen. -Tyvärr tror jag inte att snöskoteråkarna är beredda att betala fem-sextusen kronor för ett alkolås. De är nog inte intresserade av att lägga ytterligare pengar på en maskin som kostar från 70 000 kronor och uppåt, säger han. I dag finns inget körkort för snöskoter, det krävs dock ett förarbevis. Precis som för bil är alkoholgränsen 0,2 promille.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".