Målet på 200 vargar uppnås i år

Riksdagens uppsatta mål på minst 200 vargar i Sverige kan komma att uppnås redan i år.
Det visar nya forskningsresultat från vargforskningsprojektet Skandulv som registrerat föryngringar på ett ett flertal ställen, bland annat i Värmland.

Det mesta tyder på att riksdagens uppsatta mål på minst 200 vargar i Sverige kan uppnås i år. Detta trots att det saknas säkra uppgifter om föryngringar i de södra reviren eftersom det saknas snö, vilket är en förutsättning för att säkra spår av varg. I Värmland har det säkrats spår av föryngringar i Halgån, Jangen och Gräsmark. Samtidigt konstateras ett trendbrott i antal illegalt skjutna vargar förra året då inte en enda radiomärkt varg blev skjuten. Ett annat rekord är också att antalet vargdödade hundar i landet hamnade på 23 stycken, men till detta kommer ett stort antal attackerade hundar, varav flera blev allvarligt skadade. I och med att det uppsatta målet nås på minst 200 vargar i landet, så ändras förutsättningarna till skyddsjakt. Det tror Olov Liberg, koordinator i vargforskningsprojektet Skandulv

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista