KARLSTAD

Sötningsmedel i Karlstads vatten

Sötningsmedlet sukralos, som används i många light-produkter, finns i stor mängd i vattnet i Karlstad. Det visar en kartläggning som Naturvårdsverket gjort.

Det är IVL-Svenska miljöinstitutet som på uppdrag av Naturvårdsverket har analyserat vattnet från 25 reningsverk i landet. Då fann man att proverna från det utgående vattnet från reningsverket på Sjöstad i Karlstad hade femte högsta halterna i landet av sukralos i vattnet.

Sukralos går via urinen ut i avloppet, men bryts inte ner i reningsverken. Tillverkaren av sukralos säger till Ekot att ämnet är stabilt och långlivat, vilket kan vara bra ur produktsynpunkt - men dåligt för miljön.

Om man utsätter fiskar och andra levande organismer för höga halter av sukralos så dör de, men de halter man hittat i miljön ligger långt under den nivån. Och nu ska forskarna ta reda på mer om hur sukralos påverkar miljön.

Fakta om sötningsmedel

  • Det äldsta är sackarin som upptäcktes redan 1879 och fortfarande används i stor omfattning.
  • Andra vanliga sötningsmedel är acesulfam, aspartam, cyklaminsyra och sukralos.
  • Vissa studier har antytt att två av dessa, aspartam och cyklaminsyra, kan vara cancerframkallande men bevisen har hittills inte varit entydiga.
  • Sukralos tillverkas genom att sackaros kloreras för att göra molekylen stabil.  (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista