Stor skillnad när kommuner upphandlar av lokala företagare

Sunne kommun har fem lanthandlare där alla levererar till kommunens skolor och äldreboenden, medan Torsby kommun är mer återhållsam med sina beställningar till lanthandlarna.

En del värmländska kommuner värnar mer om sina lanthandlare än andra. I Torsby, som har en policy att satsa på lanthandlarna, skulle det vara bra för lanthandeln i Östmark om kommunen gjorde mer av sina beställningar av varor där, säger ägaren Eva Eriksson.
Arvika köper betydligt mer av sina lanthandlare och var först i Värmland med att satsa på dessa. Även Sunne kommun, som har samma policy som Torsby, går längre och satsar mer på lanthandlarna, idag fem stycken. Bland dem Bosse Nilsson som driver Prästbols handel i Östra Ämtervik.
Trots att det kostar mer att låta lanthandel leverera varor till Sunne kommuns skolor och äldreboenden, så tjänar kommunen på det. Det säger Anita Magnusson, upphandlingsstrateg i Sunne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".