Länsstyrelsen vill ha klimatanpassning

En utredning om ökade möjligheter att tappa Vänern på vatten måste ske snarast. Det skriver länsstyrelsen i Värmland i sitt remissvar över regeringens klimat- och sårbarhetsutredning

Länsstyrelsen anser att det nu är dags att på allvar sätta igång arbetet med att anpassa landet till de förändringar som kan komma att ske som en följd av klimatförändringarna med stigande medeltemperaturer, mer nederbörd och högre vattennivåer.

Länsstyrelsen är positiv till förslaget om att länsstyrelserna ska få en central roll i klimatanpassningsarbetet. De är också positiva till att ett nytt statligt anslag införs till större projekt för att förebygga större naturolyckor - och där är avtappningen av Vänern ett projekt, invallning av hela stadsområden ett annat.

Länsstyrelsen tycker vidare att det är bra att lagstiftningen kring vattenverksamhet ses över för att underlätta omprövningen av vattendomar.

Kritik har riktats mot länsstyrelsernas tillsyn över dammsäkerheten, och Länsstyrelsen har inget emot att detta ses över. Länsstyrelsen påpekar också att ett försäkringsskydd bör skapas för att skydda enskilda som drabbas av oförutsedda extrema väderhändelser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".