SÄFFLE

Lång väntan innan dioxinförgiftad mark åtgärdas

Det kommer sannolikt att dröja flera år innan den dioxinförgiftade marken nordväst om Nysäter kan tas om hand. Det är ett markområde omkring den tidigare sågen i Kolsäter som har extremt höga halter av dioxin och pentaklorfenol.

Enligt den markundersökning som gjordes 2006 så sköljs sannolikt det förorenade sågspånet med regnvatten nedför en slänt och ut i Lillälven. Rapporten beskriver att det är en relativt stor risk att dioxin i stora mängder når Lillälven och sprids vidare i vattendraget. I undersökningen beskrivs situationen som att att ju längre tid som går desto mindre dioxin omfattas av en åtgärd på land. Idag förs en diskussion mellan länstyrelsen och Säffle kommun om en ytterligare markundersökning som bättre ska avgränsa området samt tydligare visa riskerna. När de här diskussionerna slutförts kommer en ansökan om pengar att skickas till Naturvårdsverket. Efter besked därifrån kommer en upphandling av en markundersökning att göras och därefter kommer själva undersökningen att ta runt tre, fyra månader att slutföra. Det resultatet ska sedan ligga till grund för ett beslut om vad som ska göras med den förorenade marken, varefter troligen en ny ansökan ska skickas till Naturvårdsverket där pengar söks för schaktning och hantering av dioxin och pentaklorfenol förgiftad jord. Sedan blir det återigen dags för en upphandling av det arbetet. Först då är det troligt att det är dags att börja fundera över hur de mängder dioxin som förts iväg med Lillälven ska hanteras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista