Älgar ska få egna mobiltelefoner

Nu skall även älgarna ryckas med i IT- och telecomvågen. 25 älgkor med kalvar utrustas med sändare som fungerar som automatiska mobiltelefoner.
Sju gånger per dygn kommer älgarnas mobiltelefoner att skicka iväg sms-meddelanden som talar om var älgarna befinner sig. Under fyra år kommer forskarna vid Statens lantbruksuniversitet att följa älgarnas rörelser i skog och mark för att kartlägga deras betesvanor. Det är speciellt älgens matvanor under vintern som ska studeras. Med hjälp av sms-meddelanden och de positionssignaler som förmedlas med hjälp av GPS kommer forskarna att kunna få tämligen exakta besked om var varje älg befinner sig. -Tekniken sätter inga hinder. Det är fullt möjligt att vi via internet på en speciell hemsida kan visa både vart varje älg vandrat och dessutom var de befinner sig. Och det med något tiotal meters precision, berättar Göran Eriksson, forskare vid institutionen för skoglig zooekologi vid SLU i Umeå, för Västerbottens-Kuriren. Forskningsprojektet kommer att pågå i fyra i år i området öster om Åsele, i närheten av Bomsjö, som under älginventeringen 2002 hade en mycket stor vinterstam av älg.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".